tiistai 29. kesäkuuta 2010

Keinu-projekti..

Kivenpyörittäjien kylässä on ahkeroitu lapion kanssa enemmänkin..

Keinu-projekti on edennyt niin että multa on kaivettu pois keinun paikalta. Seuraavaksi tarvitaan suodatinkangas ja soraa.. täytyy lähteä kyselemään naapureilta tilattaisiko se yhteinen sorakuorma!

The Kuoppa

The Kuoppa on edistynyt! Hommahan tyssäsi isoon kiveen joka ei noussut kuopasta käsivoimin. No, ei siinä mitään mutta sen jälkeen löytyi tuon edellisen kiven äiti.. Tarkoitus on kuitenkin saada tämä projekti tänä kesänä päätökseen, joten kivipora on hankittava tai vuokrattava. Etanadynamiittia jo on..

Ai niin, meillä on nykyään asennettu parketti pihaankin ;D



(vasemmalla alunperin kuopan pohjalle aiemmin jäänyt kivi, oikealla emo)

Tuntematon pioni

Tämä pioni kukkii ensimmäistä kukkaansa!

Ostin ensimmäiset kolme pioniani Lahdesta puutarhamessuilta kaksi vuotta sitten. 'Jadwiga', 'Karl Rosenfeld' ja tuntematon kerrottu valkoinen. Toissa syksynä ne pääsivät takapihan suihkulähdealueelle ja Karl teki jo viime kesänä ensimmäiset kolme kukkaa. Nyt tämä tuntematon valkoinen teki yhden kukan, 'Jadwigassa' on kolme nuppua ja Kallessa ainakin 10! Näiden tapauksessa ei voi puhua pionin hitaudesta..

maanantai 28. kesäkuuta 2010

Suihkulähde

Kaksi vuotta sitten perustetun suihkulähteen ympäristö on jo melkoisen rehevä!

Jaa, kuvaan on näköjään jäänyt puutarhurin pikkuapulainenkin ;)

perjantai 25. kesäkuuta 2010

Häkkyrä!

Juhannusaattona(!) takapihan suihkulähteen taustalle nousi vanhoista heinäseipäistä kyhätty häkkyrä. Häkkyrä on kolmejalkainen, välipuilla varustettu tuki tulikuusamalle. Itikoista huolimatta tulikuusama muutti saman tien paikalleen ja edustalle istutin muutamia tulikellukoita (Hortensialta).





Juhannusta!

Juhannusruusu on kukassa täsmälleen oikeaan aikaan :)

torstai 24. kesäkuuta 2010

Talvi..?

Lumipalloheisi on tuonut talven kesän keskelle :)



keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Tuoksuva kaunotar

Moskovan kaunotar on kukassa! Ottaakko tuoksu vai silmänilo..? No, tässä on molemmat, tuoksu on huumaava ja kuva kertokoon kukista. Kukkia on nyt istutusta seuraavana kesänä kaksi terttua.

sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Taimivaihtoa Oulun seudun malliin



Moonilassa on väkeä kuin pipoa ja taimi vaihtaa omistajaa. Tunnelma oli välillä kuin markkinoilla, sää oli hieno ja Moonin kukkapenkit hyvin hoidetut ;) *

Puutarhuri vaihtoi taimia euroihin maltilliseen euro per kasvi -hintaan. Purkkeja lähti mukaan seitsemän, plus ukonkellolle pari varmuuskopiota. Ainiin ja pari kasvista MrsMoonilta.

* allekirjoittanut huhki penkissä reippaaseen tahtiin aamupäivän :D

torstai 17. kesäkuuta 2010

Tänään

Tänään valmistui keskimmäinen muurikivitasanne. Ainostaan päädyn kuunliljat, syyshortensia ja toisen pään sammalleimut ja timjami saivat olla paikallaan. Kaikki muut kasvit käytin ylhäällä ja puhdistin juurakoista rikkaruohot.

Entisten kasvien lisäksi istutin tasanteelle sinisilmiötä, sinivaleunikkoa, unelmatädykettä ja pari keijunkukkaa. Ai niin ja valkoista peittokurjenpolvea. Vielä on tilaa mutta pitää vähän tutkailla mitä sinne laittaisi! Oikeastaan alue kaipaisi jotain korkeaa valkoista, mutta katsotaan ensin lähteekö talvesta kärsinyt syysleimu kasvamaan. Jos lähtee niin se on tismalleen oikealla paikalla.

Tällä hetkellä alue on helppo hahmottaa, mutta kukkiiko siinä mikään vaikka kuukauden päästä? Ehkä jätän sopivia välejä ja täydennän sitten sinne kasveja sen mukaan mitä aluen näyttää milloinkin kaipaavan.

Istun nyt yhdellä lempipaikoistani, kuistin päädyssä. Valoa riittäisi vielä, mutta hyttysiä on niin paljon että on pakko mennä sisään!

keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Edistystä..

Alkuviikon satoi ja tänään ehdin pihalle vain pariksi tunniksi. Sain istutettua fylli-miitin tuliaisista kymmenen kasvia.. määrä tuntuu isolta mutta rehellisyyden nimissä on mainittava että kahdeksan kasveista oli samaa lajia, tähkäkeijunkukkia :). Luksusta joskus saada istuttaa tiivis ryhmä yhden yksittäisen kasvin sijasta!

Keijunkukkavauvoista osa muutti muurikivitasanteen laidalle ja muutama viime kesänä tehdylle istutusalueelle.



Tämä muurikivitasanne on juuri se alue mitä työstin viime viikolla monta iltaa ja vieläkin on vähän kesken toisesta päästä. Pitäisi perata sammalleimujen, ajuruohon ja hopeahärkin alusta, mutta kun se vaatisi parin arovuokkovauvan siirtämistä, en ole hennonut hommaan vielä ryhtyä. Plus että en olisi sateessa viitsinytkään.



Mutta on se jo melkein valmis, kasveja vain istuttamaan lisää!

On muuten kunnon itikkakesä! Saakelin verenimijät pörräävät kimpussa ja pistävät vaatteiden läpikin. Aion käydä ostamassa lisää suihkutettavaa offia että saan edes vähän rauhaa..

lauantai 12. kesäkuuta 2010

Fylli-miitti Mikkelissä

Tänään oli Etelä-Savolaisten Fylli-miitti. Joimme kahvit Eijalla ja pihakierroksen jälkeen suuntasimme puutarhaharrastajan taivaaseen Tommolan Tilalle Leivonmäelle. Tai ainakin hc-harrastajien huudahduksista päätellen se oli taivas, itsehän en tunnistanut kasveja tai tiennyt niiden erikoisuuksista paljoakaan :D

Sade yritti pilata reissun, mutta koska ei onnistunut, yritti samaa kova tuuli. No, puutarhaharrastaja ei ole tehty sokerista ja jalatkin olivat tiukasti maassa, joten kiljuminen ja "oi"-huudahdukset jatkuivat. Pari kasvia lähti mukaankin:

Kaikki ostokset mahtuivat kyytiin, eikä puuta edes tarvinnut laittaa kattoikkunan kautta ;)

Päivä päättyi Mikkelissä Kirsin luona nauttien keitosta ja upeasta Saimaan maisemasta.

Kotiin palasin takakontti täynnä taimia, vähemmän ostettuja ja enemmän saatuja. Kiitos kaikille, oli mukava tavata ja taimille on luvassa rajojen ja rakkauden lisäksi multaa varpaille :)

perjantai 11. kesäkuuta 2010

Tänään kukassa

..raparperi :D

Iirikset

Tänä vuonna saksankurjenmiekat kukkivat tosi aikaisin, kauniina kuten aina!

Pihapuuhailua

Tällä viikolla olen ollut ahkerana. Olen uudistanut yhden muurikivitasanteen melkein kokonaan. Enää puuttuu ihan päädystä pieni alue missä ovat hopeahärkki ja sammalleimut. Nostin kasvit ylös, lapioin pois sen verran multaa että rikkojen juuret lähtivät mukana ja sen jälkeen tietysti uutta multaa tilalle. Sitten erottelin kasvien juurakoista rikkojen juuret pois ja muutenkin jaoin kasveja.

Lisäksi siirtelin muutamia kasveja ja istutin muutamia uusia. Lisäksi istutin ruukkuihin kesäkukkia (ai mitenniin myöhässä?!).

torstai 10. kesäkuuta 2010

Tänään kukassa

Tuntematon kaunotar! Muistan istuttaneeni tämän ja on ihan ostotaimi, mutta nimi ja kasvi eivät yhdisty.. Kaunis on kuitenkin ja ilmeisesti pitää paikastaan koska on levinnyt näin paljon viime kesästä.



Edittiä, tämä on tuoksumatara jos on Kerimäen Kirsiin uskominen :)

keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Ei tänään kukassa

Vaihtelua tylsiin otsikoihin :)

Ei tänään kukassa, mutta kukkinut jo, ja ei mitään tietoa kukinnasta..

Ensimmäisessä kuvassa muisto jalokärhön viime kesäisestä kukinnasta, kaunis tämäkin!



Toisessa kuvassa toive tämän kesän kukinnasta, mutta surullista kyllä ei taida toteutua. Siirsin lumikärhön viime syksynä ja se ei tainnut olla viisas teko, sillä paikalla ei näy elonmerkkejä muista kuin rikoista :(



Toisaalta, ei näy eloa pihan toisessakaan lumikärhössä ja se on saanut kasvaa rauhassa vuodesta toiseen. Ehkä superkylmä talvi sai ne painumaan syvälle maan alle talviunille?

Tänään kukassa


Bellis - nimensä mukainen kaunokainen. Tämä on peräisin Pieksämäkeläiseltä puutarhaharrastajalta ja näyttäisi tykkäävän paikastaan. Istutin sen keväällä 2009 ja jo syksyllä sain jakaa. Katsotaan onko tämä kesä yhtä hyvä!

tiistai 8. kesäkuuta 2010

Tänään kukassa


Särkyneestä sydämestä tulee lapsuus mieleen. Kotitalon pihassa oli särkyneitä sydämiä koko talon mittainen penkki. Ainakin lapsena tuntui siltä. Ihailin aina kukkia.

Sen vuoksi sellainen oli pakko saada omaan pihaan ja siinä se nyt kukkii kuusiaidan syleilyssä. Tänä keväänä ostin valkoisen särkyneen sydämen, se muuttaa perinteisen vaaleanpunaisen rinnalle.

maanantai 7. kesäkuuta 2010

Sitten vaan muovit päälle ja kuivumaan

Ei ihan onnistunut kokeilu, sillä mosaiikit eivät pysyneet ruukun sisäpinnassa kaksipuoleisella teipillä. Irrotin pois. Unohdin myös ensin vahvikeverkot vaikka olin ne valmiiksi leikannut :). Päädyin sullomaan ne betonin sekaan, toivottavasti menivät suht keskelle eivätkä paista betonin seasta.

Ruukku kääritään muoviin ja jätetään kuivumaan.

Ja taas lähettiin..

Betonitöitä taas tekeillä. Ruukkuun on kiinnitetty mosaiikit kaksipuoleisella teipillä, tukiverkot on leikattu ja betoni sekoitettu. Katsotaan mitä tästä syntyy..

Tänään kukassa

Valkotäpläpeippi on kaunis maanpeitekasvi. Tässä lajikkeet 'Anne Greenway' ja 'Beacon Silver', kumpikin kauniita. Ovat peräisin pieksämäkeläiseltä puutarhaharrastajalta ja istutettu syksyllä 2008.



sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Tänään kukassa

Pikkutalvio. Tavallinen ja 'Argenteovariegata', joista ensimmäinen kuusiaidan luona ja jälkimmäinen suihkulähteen taustalla suikertelemassa kuunliljojen alla.


Arvatkaas mitä nämä ovat?

Aivan, 'Moskovan kaunottaressa' on kaksi terttua kukkanuppuja! Ihan mielettömän hieno juttu, tuskin maltan odottaa että näen miten hurmaavia kukat ovat livenä! Olin varautunut vuosien odotukseen, mutta ehkä paikkavalinta meni nappiin ja kuu ja saturnuksen renkaat olivat oikeassa asennossa, sillä kaunottaren istuttamisesta on aikaa vain vuosi.

lauantai 5. kesäkuuta 2010

Tänään kukassa

Ylioppilaista juhlistavat tänään valkoisilla kukinnoillaan pihlaja, morsiusangervo sekä orapihlaja. Ja laitetaan kaupan päälle vielä korallikanukkakin :D. Kaikki valkoisina yhtä aikaa.









(Valkoinen palaa helposti puhki kuvissa, mutta se suotakoon kun kuvat on kuitenkin otettu vain kännykkäkameralla)

torstai 3. kesäkuuta 2010

Viherpeukalot

Siis ei mulla mutta Viherpeukaloiden myymälä Valkealassa tuli katsastettua tänään Eijan kanssa.

Rahaa meni mutta mukaan lähti muutamia toivekasveja.. ja toki "muutama" heräteostoskin. Niinhän niitä aina. Hinnat olivat perennojen osalta mukavat.

Myymälässä näkyi erikoisuuksiakin, kuten tähkäesikko ja pitsitähti. Tähkäesikko olisi kiinnostanut, mutta talvenarkuuden takia jätin ottamatta.


Tänään kukassa



Kultatyräkki. Ensin ajattelin että kun en keltaisestä väristä niin perusta niin en laita sen värisiä kasvejakaan pihaan. Jotenkin niitä sitten kuitenkin alkoi tulemaan naapurista ja työkaverilta. Ja jopa ostin muutaman. Sitten ajattelin että saavat kaikki majoittua yhteen penkkiin, mutta sekin lähti käsistä..

keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Betonia pihalle

Tänään tuli roudattua erinäinen määrä purkkia, kippoa ja purnukkaa, sankoja, koristeita ja mitähän vielä kansalaisopistolle. Tarkoitus olisi kokeilla betoniesineiden tekemistä!


Työpiste. Kuvasta puuttuvat 25 kg:n kuivabetonisäkit..


Tässä on tekeillä betonilaatta. Laattaan voi tehdä erilaisia kuvioita, tässä kokeilin sommitella laatikon pohjalle narua ja muutaman mosaiikin palasen.


Ensin koristeiden päälle parin sentin kerros betonia, sitten kanaverkko ja sen päälle taas pari senttiä betonia.


Kun betonia on riittävästi, jätetään työ muovin alle kuivumaan useiksi päiviksi. Muovin alle siksi ettei betoni kuivu liian nopeasti. Näiden tilanne päästään tarkastamaan toisena kurssipäivänä maanantaina.

Tänään kukassa

Tästä minä tykkään! Rönsytiarella leviää pensaiden alle ja saa levitä kaikessa rauhassa. Lehdet ovat kauniinmuotoiset ja kukintokin sievä, mitä muuta voisi suosikkikasvilta toivoa? Helppohoitoisuuden lisäksi?